24.6.2015

Älä koskaan muutu


DSC_2288

Kuinka moni teistä on kuullut nuo sanat? Jännää, sillä minä olen kuullut nuo sanat aika monta kertaa elämäni aikana. Tavallaan lause pitäisi ottaa kohteliaisuutena, sillä sen sanova henkilö haluaa kertoa, että minussa on kaikki tällä hetkellä niinkuin pitääkin. Pitäisi pysyä aina samanlaisena. Lauseessa on häivähdys kuitenkin menettämisen pelkoa.

Nyt, jos kuulisin nuo sanat olisin ehkä otettu, mutta toisaalta mieleeni hiipisi ajatus mitä kaikkea tuo lause minussa ihmisenä rajoittaisi? Olisiko merkitystä kuka sen sanoisi ja miksi? Muutos ei ole aina huono asia, päinvastoin.


DSC_2330 DSC_2309 DSC_2281 DSC_2327 DSC_2310

Voi olla, että se minuus on pysynyt aina samana, mutta samalla se on vahvistunut ja tullut varmemmaksi. Kyllä se varmuus on välillä ollut kallellaankin, vähän niinkuin tasapaino laivassa, jota aallot keinuttaa. Kyllä minä silti aina muistan kuka olen. Muutos on korkeintaan ollut positiivinen, sillä minusta jokainen kasvaa ja kehittyy ihmisenä joka päivä, jos vain haluaa.

Usein ihmiset kuvailevat minua kiltiksi, mutta tulenko pärjäämään elämässä olemalla kiltti? Luulen, että koko asia on jotenkin väärinymmärretty ja sana kiltteys liitetään helposti huonoon itsetuntoon, epävarmuuteen ja muiden miellyttämiseen. Siihen, että kelpaa vain kunhan tekee kaiken niinkuin muut haluaa. Aika surullista, jos näin olisi.

Minusta kiltteys ei ole omien mielipiteiden tukahduttamista, vaan asioista voi, saa ja pitääkin puhua. Kiltteys ei ole oman itsensä unohtamista, mutta kaikelle on hyvä asettaa rajat. Kiltteys ei ole urhaamista, eikä kiltti ihminen ole maahan poljettava kynnysmatto. Kiltteys ei ole myöskään tyhmyyttä. Kilteillä ihmisillä ei ole automaattisesti huono itsetunto.DSC_2287 DSC_2329

Olen kirjoitellut kiltteydestä jo aikaisemminkin ja siitä kuinka hyvänä piirteenä sitä pidän. Ajattelen asian niin, että hyvä kiertää aina ja se mitä teemme toisillemme saamme joskus vielä takaisin.

Kerran kävi mielessä josko pyrkisin olemaan vähemmän kiltti, kunnes havaitsin jälleen ympärilläni niitä kaunis sieluisia, vilpittömiä ja auttavaisia ihmisiä. Heitä, jotka tekevät ympärillään olevien ihmisten maailmasta hitusen paremman paikan elää.

Joskus riittää pelkkä hymy, joskus lempeä katse. Välillä pyyteetön kehu, välillä kannustaminen. Se, että saa luvan olla vähän höpsö ja hullu. Minusta on tärkeää elää ympäristössä, jossa kaikki tulee kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyiksi omana itsenään.

Vaikka osa haluaa, että kaikki mitä edustan on jotain sellaista mitä ei saisi muuttaa, niin ymmärrän, että on heitäkin kelle en koskaan kelpaa. Eikä minun silloin edes tarvitse.

...ja ikävä kyllä en voi luvata ettenkö koskaan muuttuisi.


DSC_2360


Saako ja voiko ihminen muuttua?

41 kommenttia :

 1. Saa, voi ja tietyissä tapauksissa jopa pitää pystyä muuttumaan. Huomaan paljon samaa (jälleen kerran) hienossa kirjoituksessasi siitä, että kasvu ihmisenä harvoin on negatiivista. Mutta hassua kyllä, en ole koskaan tullut ajatelleeksi tuon "älä koskaan muutu" fraasin nurjaa puolta! Kuten sanoit, se on kohteliaisuus mutta kyllä sitä kasvua ja sitä kautta muutosta tulee väkisinkin elämän aikana. Ja niin, harvoin kai se on kuitenkaan negatiivista loppujen lopuksi. Tai no, on varmasti sitäkin, mutta itse ainakin uskon enemmän positiiviseen kasvamiseen. :)

  p.s en ole kommentoinut nykyään blogiisi niin usein kuin aiemmin, koska luen postaukset lähinnä nykyään puhelimella, ja sun kirjoituksiin kommentointiin pitää olla ihan oma rauha, jotta voi keskittyä + kommenttini ovat yleensä sen pituisia että niitä on rasittava näpytellä puhelimella :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidettiin kommentoida toisillemme yhtä aikaa just äsken :`DD Hih, mut tosiaan tuo "ethän koskaan muutu" lause on oikeastikkin varmasti kohteliaisuus ja tätä kirjoittaessa jäinkin miettimään niitä henkilöitä ketkä sen ovat mulle sanoneet. Siltikin oon nykyisin sitä mieltä, että kyllä ihminen voi muuttua monessakin asiassa :) Suotavaa tietenkin olis et me muututtais siihen parempaan suuntaan.

   Mäkin luen monesti puhelimella ja tämä mun kone tekee hiljaista kuolemaa sillä en oo vielä hommannu mitään virustorjunta juttua saatika kerennyt tehdä muutakaan :D

   Kiitos kommentista maaria <3

   Poista
  2. Niin taidettiin kommentoida ristiin, haha! :D <3

   Poista
 2. Tosi hyvä ja mielenkiintonen kirjotus taas!

  VastaaPoista
 3. Hieno teksti! :) Kyllä jokainen on just hyvä semmosenaan kuin on! Ja mää uskon, että jokainen varmasti muuttuu jonkin verran iän myötä tai voisko sen sanoa ehkä paremmin, ihminen kehittyy. Kun puhuit tosta kiltteydestä, että se toisinaan ajatellaan jotenkin "huonona" piirteenä, niin mulla tuli kans mieleen, että myöskin ehkä hiljaisia ihmisiä pidetään kans jotenkin huonoina ja että sosiaalisemmat pärjää paremmin. Ehkä ne puheliaammat voivatkin pärjätä joillain elämän osa-alueilla paremmin, mutta ei se sosiaalisuus tee siitä mitenkään parempaa ihmistä kuin siitä hiljaisemmasta. Luonteenpiirteitä on erilaisia ja jokaisella omansa, silti kaikki ollaan ihan yhtä hyviä. Mitä niitä väkisin muuttamaan. :D Lähtikö mulla tää nyt jotenkin harhailemaan jonnekkin muualle? :D Noh, tämmösiä ajatuksia mulla. Ps. Ihanan kesäisiä kuvia Tania! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti Jossu! Harmi kun mulla on niin venyny tämä vastaus, mutta koko ajan ollu mielessä kuitenki. Oot tuossa ihan oikeassa ja oon huomannut saman ilmiön, että monesti ne hiljaisemmat ihmiset jää sosiaalisten ja puheliaiden ihmisten varjoon, vaikka kaikille pitäis pyrkiä antamaan "tilaa" En tiedä mstä se ajatusmaailma tulee, että hiljaisemmat olisi jotenkin huonommassa asemassa. Tosi hyvin sanoit tuon, että kaikilla on tosiaan ne omat vahvuudet luonne eroista huolimatta ja kaikki on ihan yhtä hyviä. Noin kaikkien meidän pitäis ajatella. Monesti niillä hiljaisemmilla ihmisillä voisi olla tosi viisaita ajatuksia, jos heille annettas suun vuoro :D

   Oon myös huomannut, että oikeanlaisessa seurassa jopa niistä hiljaisemmistakin ihmisistä voi kuoriutua ihan eri ihminen, eli ulospäinsuuntautunut ja puhelias :) Kiitos kommentista upea Johanna!! <3

   Poista
 4. Mun mielestä olisi vähän hälyttävää jos ihminen ei koskaan muuttuisi - positiivisempaan suuntaan. Mielestäni ihmisen pitääkin muuttua, kasvaa henkisesti ja oppia asioista. Olen kuullut sanottavan ettei ihminen koskaan muutu, varmasti muuttuu. Mielipiteet muuttuvat, arvot muuttuvat ja joskus koko ihminen ns. syntyy uudestaan kun lähtee korjaamaan itseään. "Älä koskaan muutu" on kauniisti sanottu, mutta se ei mielestäni ole käytännössä mahdollista, eikä ehkä toivottavaakaan :) Ja mitä kiltteyteen tulee, ajattelen juurikin noin että hyvä kiertää ja kiltti voi olla muttei kenenkään kynnysmatto. Sekä eikös se ole helpompi olla iloinen, kiltti, hymyilevä, positiivinen kuin täynnä negatiivista energiaa. Luulisin että se on hiton raskasta olla kokoajan känkkäränkkänä. Tai voiko silloin olla kuinka onnellinen jos kaiken näkee huonona ja pelkää aina pahinta? Olen ainakin itse huomannut että elämä on paljon siistimpää iloisena ja positiivisena :)
  Mahti kirjoitus jälleen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinäpä sen sanoit!! Kyllä meidän ihmisten pitäis minunki mielestä kehittyä koko ajan siihen parempaan suuntaan. Joskus ne muutokset tapahtuu rytinällä, joskus taas pikku hiljaa. Itestä ainakin huomaan, että muutosta on tapahtunut ja ajatusmaailma on vähän muuttunut. Silti tuntuu, että sama ihminen tässä kaikesta huolimatta on :D Kuka tuon "älä koskaan muutu" lauseen on ees keksiny :DD

   Ja hyvä kiertää, siihen minä haluan uskoa. Nyt ja aina!! Pari viikonoppua sitten mun miehellä meni puhelin hukkaan ja joku nuori neiti oli löytänyt sen bussipysäkiltä ja saatiin se hänen kautta takaisin. Kyllä se "hyvä" on täällä keksuuudessamme kuitenkin <3

   Kiitos sinulle!! :`)

   Poista
 5. Kaunis teksti, oot kyllä niin positiivinen! Sun kuvat ja tekstit on aina ihan huippuja <3

  VastaaPoista
 6. En voi samaistua. Mulle on aina joku sanomassa, että mun pitäisi muuttua :D
  Mutta siis mun kokemuksella ihmisen perusluonne ei kyllä muutu mihinkään. Ihminen voi oppia virheistä ja elämästä, mutta jos oot luonteeltas vaikka temperamenttinen, nii se piirre ei kyllä katoa. Niinkuin ei kiltteyskään. Ja pitäiskö? Onhan rikkaus, että meitä on erilaisia :)
  Niin joo, tavallaan ihminen muuttuu koko ajan matkan varrella,, mutta aina on se jokin, joka tekee sinusta juuri SINUT, ja musta sen kuuluukin olla niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa, no höh.. mihin suuntaan sun pitäis muiden mielestä sitten muuttua??

   No ei kyllä muutukkaan perusluonne oon ihan samaa mieltä! En tiiä sitten jos sairastuu mieleltään, niin se varmaan muuttaa luonnetta vähän.. vai onko se sitten se sairaus, mutta luonne on kuitenki sama? Ainakin ite huomannut joidenkin ihmisten käyttäytyvän jotenki erilailla..silleen epätyypillisesti. Mietin tuossa, että monet kiltit ihmiset voi taas muuttua vähemmän kiltiksi, jos saavat koko elämänsä esim olla kynnysmattona, tai sylkykuppina. Tulee seinä vastaan jolloin muuttuu kyyniseksi...tai jotain?

   Tosi hyvin sanoit tuossa lopussa, että kyllä meillä kaikilla kuitenki on se oma juttu joka tekee meistä yksilön :) <3

   Kiitos kun kommentoit!! <3

   Poista
 7. Sinä kyllä oot ihmeellinen, sillä sun tekstit sattuu aina kolahtamaan mun elämässä ajankohtaisiin juttuihin!♡ Meillä kyllä vois olla paljon juteltavaa! :)

  Olen viimeaikoina mietiskellyt juurikin näitä samoja asioita todella syvältä ja kirjoittelinkin tuosta prosessista omaankin blogiini vähän aikaa sitten.. Itse olen sitä mieltä, että jokaisella on se oma "peruskallio" , eli arvot ja moraalit, joita ei tulisi lähteä muuttamaan.. Noiden arvojen ja moraalien puitteissa voi kuitenkin kasvaa henkisesti ja sitä kautta kun muutoksia lähtee tekemään oman itsensä ja hyvinvointinsa vuoksi, siitä ei tuskin haittaa ole..:) Kenenkään ei tulisi muuttua (tai olla muuttumatta) muiden takia tai saadakseen hyväksyntää.. Henkinen kasvaminen kuuluu elämään ja sen myötä ihminen voi toisten silmissä muuttua..:)☆

  Kiitos jälleen kerran ihanista ja voimaannuttavista ajatuksista!♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ompa ihana kuvaus tuo kallio juttu!! Sinäpä sen sanoit!! Oikeastaan mulla ei oo tähän enää sanottavaa kun kirjoitit niin hyvän kommentin!! Ja kenenkään muun takia ei tarvii kyllä itseänsä muuttaa. Jos jonkun, niin ihan vaan itsensä takia. Ehkä näin äiti ihmisenä on toisaalta pitänyt kasvaa tosi paljon siihen äidin rooliin ja oon yrittänyt kuitenki muuttua aina paremmaksi äidiksi ja esikuvaksi.. eli en tied sitten?? :D Meillä todellakin ois juteltavaa ja ois niin huippua nähdä livenä!

   Kiitos Maria!! <3 :)

   Poista
 8. Todella hyvä teksti, näkee hyvin että aikaa ja vaivaa olet nähnyt tähänkin postaukseen. <3 Näitä kuvia katsellessani tuli mieleen, et siulla muuten on usein sellaisia tosi rauhallisia kuvia, mitä katsoessa noh rauhoittuu helposti ja hiljenee hetkeksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllähän näihin postauksiin saa uppoamaan aikaa, sehän on saletti :D
   Kiitos Milla!! <3

   Poista
 9. Mie uskon että jokainen ihminen muuttuu ainakin jollakin tavalla iän karttuessa ja saadessaan erilaisia kokemuksia. Minä olin esimerkiksi pienempänä todella ujo, mutta olen vuosien saatossa saanut itsevarmuutta ja ujoutta ei ole havaittavissa enää niin paljon kuin ennen :)

  Minusta kiltteys on hyvä puoli ihmisessä, mutta epäoikeudenmukaisuutta ei kannata kuitenkaan sietää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri! Olen kuullutkin usein, että ne jotka ovat olleet ujoja vaikka lapsena, niin sieltä voi kuoritua iän mukana tosi avoin ja sosiaalinen ihminen :) Kyllä se elämä opettaa ja kasvattaa. Tuo semmoista tietynlaista varmuutta jokaiselle <3

   Kiitos Kati!! <3

   Poista
 10. Olipa hyvä postaus :) Tottakai ihminen saa muuttua elämänsä aikana, ja niinhän sen melkein kuuluukin olla. Ajattele nyt jos jäisimme jollekin tietylle "tasolle" lopunelämäksemme, eli ajattelisimme ja olisimme aina kuin vaikka teini-ikäisinä :D miusta se olisi aika kauheaa! Varmasti jokaisessa ihmisessä säilyy kuitenkin ne peruspiirteet, eikä niitä tarvitsekaan lähteä muuttamaan mihinkään. Hienoa pohdintaa myös tuosta kiltteydestä, olen kanssasi aivan samaa mieltä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha apua ois aika kauheeta olla ikiteini-Tania..voi luoja :`D

   Mutta niimpä.. aika hassu tosiaan tuo "älä muutu" sanonta :) Ehkä see meinaa sitten sitä peruluonnetta tai jotain :D

   Kiitos Tuuli! <3

   Poista
 11. Oiii aivan ihana postaus upeiden kuvien kera <3 olet sä vaan niin rakkautta sisältä ja ulkoa <3 hirmuisen ikävä sua :(<3 itse ajattelen niin, että ihminen voi muuttua, niin hyvässä kuin pahassa. Siihen vaikuttaa ympäristö, kokemukset ja tapahtumat, mutta kuitenkin niin , että ne perus luonteenpiirteet jotka on jo pienenä omannut kulkevat mukana läpi elämän. Jos jotain haluaa itsessä muuttaa, sen kuuluu lähteä aina itsestä ei koskaan kenenkään vuoksi! Jos jollekkin ei kelpaa sellaisena kuin on, ei tarvitsekkaan. Mitä kiltteyteen tulee, ajattelen ihan samalla tavalla!<3 tämä teksti pisti pohtimaan kyllä mut kauaksikin aikaa-, juurikin hyvällä tavalla, joten kiitos jälleen siskoseni :*<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti Emppu rakas!! <3 Tuli hyvä mieli noista sinun sanoista. Ja ollaanhan me näistä jutuista puhutukkin joskus ja ajatellaan hyvin samanlailla. Me ei olla nähty kyllä ainakaan pariin kuukauteen..eli ei koko kesänä. Viimeksi siellä Vilman valmistujaisissa???

   Aika menee kyllä niin nopeaa, ettei perässä pysy! Pitäis nähdä pian!

   Kiitos kommentista muru :*

   Poista
 12. Mä niin tykkään näistä sun teksteistä ja kauniista kuvista ♥ kiitos näistä, näin lyhyesti ♥

  VastaaPoista
 13. Ihana teksti! <3

  Kyllä ihminen muuttuu, elämä ja sen tuomat kokemukset muovaavat niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri!! <3 Kiitos Essi. Mukavaa kun jätät aina kommenttia <3

   Poista
 14. Ihanan ajatuksia herättävä teksti sinulta jälleen kerran! Aloin itsekin miettiä tuota lausetta, että "älä koskaan muutu", sillä olen itsekin saanut kuulla tuon muutamaankin otteeseen ja vaikka tosiaan se tarkoitetaankin hyvällä, niin onhan se totta, että muutos ei ole aina huonosta. Huomaan itsessäni ainakin että olen muuttunut jollain lailla muutaman vuoden sisällä, enkä koe sitä huonona muutoksena. Lähinnä olen kasvanut, lakannut olemasta ihan niin sinisilmäinen kuin aiemmin, sillä kyllähän elämän muutokset vain muuttavat ja muovaavat meitä.

  Ihana postaus kyllä jälleen kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, että ihmiset toivoo tuollaista ettei toinen saisi muuttua. Miksei muka saisi? :D Varmasti olet kasvanut ja kehittynyt ihmisenä ja itse sen huomaa miten se muutos tuntuu hyvältä, jos se on positiivinen,

   Kiitos Henna kommentista! <3

   Poista
 15. Mä olen halunnut lukea tän postauksen siitä asti kun näin sen ilmestyneen, mutta keskittymiskyky ei vain ole riittänyt -ennenkuin nyt, vihdoin! Ja kannatti, koska voisin kirjoittaa romaanin siitä miten koen ihmisen kasvavan ja muuttuvan läpi elämänsä, en usko että ihminen on koskaan valmis. Muutos, murros, tulee aina syystä, ja kokemukset muokkaavat meitä, kuten niiden kuuluukin. Ei aina hyvään, joskus koettu asia on niin rankka tai raskas että se ennemmin sulkee ovia kuin avaa niitä eteenpäin, mutta uskon että jokainen prosessi on hyvä käydä läpi, ja ottaa siihen mukaan sitten vaikka ammattiapua, jos tuntuu että yksin se vie vain huonoon suuntaan. Pääosin ihmisen on kuitenkin tarkoitus muuttua koko ajan, miten meistä muuten kasvaisi vanhoja ja viisaita? ;) Ero vanhempiinsa tukeutuvaan taaperon ja itsenäisen aikuisen välillä on jo niin huikea, että pakkohan siihen päästäkseen on käytävä läpi erilaisia vaiheita. Harvoin ihmiset kuitenkaan huomaavat muut, kuin fyysiset prosessit. Rypyt on helppo tajuta, ihon muuttuminen helppo hyväksyä, mutta pinnan alla olevat asiat onkin sitten oma lukunsa.

  Kiltteys. Minä rakastan kilttejä ihmisiä, niitä joiden tietää kunnioittavan ja sallivan sinun olla sellainen kuin olet, vaikka se olisikin jotakin muuta kuin hän itse. Sellaisia, jotka miettivät mitä sanovat vaikka mielipiteensä kertovatkin, ajattelevat toisen ihmisen tunteita ja näkevät hyviä, kauniita asioita lähes kaikessa. Kiltteys voi tarkoittaa kaikkea tätä, eikä todellakaan aina sitä kynnysmattona oloa tai ein sanomisen vaikeutta.

  Ihana teksti, kauniit kuvat, lämpimiä kesäpäiviä sinne Tania. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei vitsit miten mahtava kommentti Jessica!! Aivan ihana, siis tämän takia mä tykkään bloggauksesta!! Sinä oot kyllä niin fiksu ihminen ja tuossahan sen kehittymisen näkee helpoiten, että tosiaan..sieltä taaperostahan me aletaan kasvamaan ja muuttumaan ihan sinne vanhuuden päiviin asti.

   Kaikki ulkoinen näkyy vain paljon helpommin. Meidän sisällä taas on ihan oma maailma, jota me muut ihmiset voidaan ainoastaan tulkita, mutta ei me tiedetä mitä siellä toisen ihmisen mielessä loppujen lopuksi tapahtuu. Kiltteys on kyllä hieno piirre.

   Kiitos ihana Jessica kommentista. Nämä tuo valoa mun elämään! <3 :*

   Poista
 16. Ihana kirjoitus. ♥ Mielestäni ihminen muuttuu väistämättä - kukaan ei pysy loppuun saakka samanlaisena. Elämä muokkaa ja kasvattaa.

  VastaaPoista
 17. Ajatuksia herättävää tekstiä, jälleen sinulta. Kiitos näistä sun ihanista postauksista! ♥ Ajatuksen kanssa en ollut kerennyt postausta lukemaan, mutta nyt luin ja herätti kyllä monenlaisia ajatuksia. Oon itse sitä mieltä, että ihminen muuttuu koko ajan- ihan tahtomattaankin. Elämänkokemukset ja tapahtumat muuttavat. Ihminen aikuistuu ja viisastuu. Kuitenkin se ihminen on sama kaikkien näiden muutosten takana. Kun mietin vuosia taaksepäin, huomaan muuttuneeni paljon. Olen kuitenkin se sama ihminen, kuin vuosia sitten.

  Kiltteys sopivissa määrin on erittäin hieno piire ihmisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ompa kiva kuulla, että tykkäsit :) Sen ehkä huomaa itse parhaiten juuri siitä kun vertaa mennyttä tähän hetkeen ja sitä, kuinka sitä muutosta on ihan oikeasti tapahtunut.

   Kiitos Olga! <3 :*

   Poista
 18. Ihana kirjoitus ja oot upea 😊😊

  VastaaPoista
 19. Voi vitsit että olikin kolahtava teksti, aivan kuin olisi ollut omasta päästäni! Kaikkea hyvää Sinulle :)

  VastaaPoista

Kiitos sinulle kommentista!