26.3.2015

Minkälainen äiti olen?


Olen kuullut äidillisistä äideistä, pullantuoksuisista äideistä, perinteisistä äideistä ja sitten niistä epätyypillisistä äideistä.? Eikö äidillinen äiti ole äiti joka haluaa pienokaisilleen pelkästään hyvää, pitävät heistä huolen ja antavat pyyteetöntä rakkautta? Eikö se ole äidillistä, vai onko tämä äidillinen äiti jotenki oma luokkaansa? Jotenkin erityinen, tai parempi kuin muut? Pullaa leipomallako ne lapset kasvatetaan?

Tiedättekös ne ihmiset jotka tuntuu turvallisilta ihan pelkällä läsnäolollaan? Heistä huokuu rakkaus, hyvyys ja jokin käsittämätön voima ympärille. Hyväntahtoisuus. Ymmärtäväisyys. Viisaus. Tämmöset ihmiset osaa viestittää sanattomasti oman luotettavuuden ja myötätunnon. He antavat tilaa ja vaikuttavat harvoin varautuneilta. Kasvoilla on lempeä ilme ja silmät ovat kiltit. Ne on niitä ihmisiä joiden seurassa on erityisen hyvä olla. Heidän seurassaan oma olemassa olo saa ihan uudenlaisen merkityksen. Joka kerta. Olen aina aatellut, että haluaisin olla äitinä kuvailemani hahmo omalle pojalleni, vaikka pullaa leivonkin aika harvoin.


16717232927_3d04019787_o  

Sain Hulivili -blogin Maarialta äitiyteen liittyvän haasteen johon tartuin ehdottomasti mukaan. Tätä oli kyllä ihan mielenkiintosta tehdä.

Haasteen säännöt ovat seuraavat: Vastaa rehellisesti kysymyksiin ja haasta mukaan muita äitibloggaajia! Minkälainen äiti olet?

Eroaako se paljon siitä minkälainen äiti ajattelit olevasi ennen lapsia?
Kyllä eroaa jonkun verran, sillä en osannut aavistaa miten hormoonit vaikuttaa esimerkiksi heti raskauden jälkeen. Sitä toimi ikäänkuin vaistojen varassa koko ajan samalla oppien uutta juuri sen oman lapsen kasvatuksesta, kuin myös itsestä. Mulla ei oikeastaan ole silti mitään "kaavaa" jonka mukaan mennään, vaan kasvatus tapahtuu vähä niinkuin luonnostaan. Oon huomannut, että silloin ku sitä vähiten ajattelee, niin kasvattaa ja opettaa kaikista parhaiten. Kuvittelin olevani ehkä rennompi äitinä, mut taidan olla välillä melko tiukkapipo tiettyjen asioiden suhteen. Nykysin kuitenki koen olevani sellainen äiti, kuin haluankin olla. Hellä, kiltti ja jämpti.


IMG_0250 (8)  

Mitä luulet että muut ajattelevat sinun kasvatustavoistasi?
Heh, no ei oo kukaan ainakaan uskaltanut kommentoida. Luulen, että muut pitää kasvatustapojani ainakin mukiin menevinä, mutta tuskin täydellisinä.

Mitä sinun pitäisi mielestäsi tehdä toisin?
Olla entistäkin johdonmukaisempi ja kärsivällisempi.

Mitä teet mielestäsi oikein?
Olen aika tarkka ja huolellinen asioissa jotka pitää hoitaa, esim hampaiden pesu aamua iltaa. Pyrin selittämään parhaani mukaan uusista asioita ja tulkitsen pojan tarpeita ja viestejä hyvin. Yritän olla ymmärtäväinen ja kannustava äiti joka on oikeasti läsnä. Olen myös iloinen saadessani hoitaa poikaa vielä kotona ja samalla vienyt hänet kerhoon kolmesti viikossa.


IMG_0249 (11) 

Oletko varovainen äiti? Annatko lapsen kokeilla esimerkiksi korkeaan telineeseen kiipeämistä hyvillä mielin vai estätkö toiminnan?
Hmmm, tuo telineeseen kiipeäminen riippuu paljon minkä ikäinen lapsi on, mutta en anna kyl tehdä mitään sellaista jossa voi sattua vahinko, tai joka on vaarallista. Annan silti kokeilla uusia juttuja, mutta olen lähellä "varmistamassa" Olen varovainen varmaan ihan sopivissa määrin, mutta jos nyt pitää valita jompi kumpi, niin kyllä -olen mieluummin varovainen, kuin huoleton :D

Oletko hankkinut turvalukkoja kaappeihin, pistorasioihin suojat tai portteja rappusiin tai joihinkin oviin? Perustelut vastauksiin.
Edellisessä asunnossa oli pikku portti keittiössä. Se yksinkertaisesti helpotti arkea ja ruuan laittoa. Suojat oli pistorasioissa, kun poitsu oli nuorempi. Mikäli meillä olisi ollut jotku portaat, niin ehdottomasti oisin laittanut portin siihenkin. Kodin pitää olla turvallinen paikka elää.

Miten toimit seuraavassa tilanteessa: lapsi huutaa kaupassa pää punaisena ja makaa kaupan lattialla kun et suostu ostamaan jotain tiettyä juttua mitä lapsi haluaa. Annatko olla? Heittäydytkö itsekin maahan? Keskusteletko aiheesta? Annatko periksi?
Heh, joskus tekis kyllä mieli heittäytyä itsekkin maahan, mutta aika hyvin siinä pyrkii rauhoittamaan tilanteen tai monesti yritän kiinnittää huomion johonki muuhun juttuun. Vielä ei ole kyllä ilmennyt tällaista, että pojan pitäs saada kaupasta jotakin, vaan kauppareissut menee toistaiseksi vielä ihan hyvin.

Mitä ajattelet muiden kaupassa asioivien katseista ja huokailuista?
 Noo, ne on ollut itekki joskus lapsia. Aluks ne varmaan ärsytti, mutta en mä siinä vaiheessa varmaan ees aattele muita ku pojan sirkus on käynnissä.


16738402539_817f530c19_o  

Miten teidän perheessä suhtaudutaan herkkuihin? (Karkit, jäätelö, limut, sipsit, roskaruoka...) 
Aika tiukkapipo oon ollut tässä, mutta nykysin annan esim. pillimehua silloin tällöin ja keksejä. Karkkia, tai limukkaa en aijo antaa vielä pitkiin aikoihin. Mitä myöhemmäksi sen voi jättää, niin sen parempi.

Onko lapsillanne tarkat rytmit? Ruoka, uni yms. Perustelut vastaukseen.
Hmmm, no pyritään ainakin siihen, mutta välillä nukkumaanmenot ja rytmit lipsuu.

Mitä luulet ja toivot että lapsesi ajattelee aikuisena kasvatustavoistasi?
Apua, aika vaikeaa arvioida ja miettiä noin pitkälle. Luulen, että olen lapseni silmissä ihan riittävän hyvä äiti.

Mitä kasvatustapoja olet kopioinut omilta vanhemmiltasi?
..... en ole mielestäni kopioinut mitään. Ainakaan  vielä, tai en tiedä. En ainakaan mitenkään tietoisesti. Äitini on ollut ihmisenä hyvin ymmärtäväinen ja puhunut paljon ihmisyydestä ja siitä miten meillä kaikilla on omat tarinamme. Isä vei minut aina luontoon ja touhuttiin kaikenlaista yhdessä. Joka tapauksessa olen molemmille hyvin kiitollinen. Minulla on ollut kaunis lapsuus ja tunsin itseni ainutlaatuiseksi. Voisin kopioida sen!! :)

Ulkoiletteko päivittäin?
 Juu.


IMG_0247 (8)  

Paljon lapsesi saa katsoa telkkaria päivässä ja käyttää esimerkiksi tablettia?
Välillä katsoo piirrettyjä telkkarista, tai koneelta, mut ehkä jonku tunnin? Välillä menee päiviä ettei katso ollenkaan.

Miten näytät tunteita jälkikasvullesi? Niin positiiviset kuin negatiivisetkin.
Halailen ja pussailen paljon. Iloitsen, hymyilen ja nauran pojan kanssa. Ja välillä kyllä korotan ääntä ja saatan katsoa vähän vihaisesti, jos joudun kieltämään monta kertaa jostain asiasta. (tässä vaiheessa mulle yleensä nauretaan) Mikäli joskus olen surullinen, niin en kyllä epäröi näyttää kyyneleitä, vaan saatan jopa kertoa miksi äiti itkee. Pyrin nimeämään tunteita lapsellekkin.

Kiitos vielä Maarialle tästä haasteesta. Vaikka taidan tuoksua enempi hajuvedelle kuin pullalle, niin olen silti ihan kelpo äiti.

Minä heitän haasteen eteenpäin seuraaville äideille: Jessikalle, Olgalle ja Elinalle. 


16722536180_f525c95e79_o
Kuvat/muokkaus Anna.


 Millainen äiti sinä olet, tai haluaisit olla? Mitä tykkäätte kuvista?
 

42 kommenttia :

 1. Oot varmasti ihana äiti lapsellesi ja pojastasikin tulee varmasti sellainen suuri asioiden ajattelija! :)
  xoxo Mella

  VastaaPoista
 2. Oi oi oi...<3 Aivan ihana postaus ja hassua, jotain tällasta olin oottanut sulta! :) Ja niin lämminhenkiset kuvatkin...<3 Oon miettiny paljon äitiyttä ja just tällasena nuorena naisenalkuna on tosi hyvä luetella, mitä "meidän lapset ei sitten kyllä tee" tai "mitä minä en äitinä tee"...Niimpä niin, mutta siis haluaisin olla tietysti lämmin, avoin, ymmärtävä, keskusteleva, luova ja tietysti myös jämpti äiti! Niin ja tietyllä tapaa huoleton, sillä ei ne lapset yhdestä lettuhetkestä tai olkkarin majassa vietetystä yöstä kieroon mahda kasvaa...:D <3 Kaikilla on omat tapansa ja uskon, että olet just niin hyvä ja paras ihana äiti lapsellenne, kuin olla ja voi. <3 Oih, voisin jatkaa loputtomiin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olit odottanut tällaista postausta. <3 Tätä oli ihan mukava tehdä ja se oli tosiaan hauska havaita miten erilainen sitä sitten loppujen lopuksi on ku aluks aattelee. Mun äidinrakkaus sekoitti mun pään varmaan ihan totaalisesti varsinkin silloin alkuaikoina, mut lopulta sitä on ihmisenä kuitenki ihan samanlainen..sillee hassusti. :D Onneks nykyisin osaan olla jo hiukan rennompi. Ja niimpä, lettukestit, tai majat ei kyllä lapsuutta pilaa..päinvastoin :) <3 Kiitos ihana kannanotosta ja kommentista! <3

   Poista
 3. kylläpä sun hiukset näyttää u p e i l t a suorina! Vau! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos :) Hih voi olla et näyttää kuvissa viimesen päälle hyvältä ku oon käyny aika vasta kampaajan penkissä :)

   Poista
 4. Äää kuinka ihana postaus ja kuvat ! <3 Huippumamma!

  VastaaPoista
 5. Oot varmasti maailman paras mami omalle lapsellesi :) ihastuttavat kuvat ja pieni hurmuri miäs :"")<3

  VastaaPoista
 6. Olipa kiva postaus kuvineen ja teksteineen ja lukea ehkä vähän lisää siitä millainen äiti olet (Esim. toi juttu sokereiden suhteen tai omien vanhempien, jne). ^_^ Mistä toi alku teksti on? Onko sekin sun kirjoittamaa? Ja kiitos haasteesta, koitan palata tähän jossain välissä piakkoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo alkutekstit on yhestä mun postauksesta joka on luonnoksissa ollut jo jonkun aikaa. Se liittyi äitiyteen ja liitin tekstit tähän postaukseen ja olen ne ihan ite kirjoittanut :) Mukava kuulla, että oli kiva postaus! <3 Kiitos Elina :)

   Poista
  2. Tuo alku oli kyllä tosi kaunis ja runollinen ^_^

   Minäkin sain viimein ennen pääsiäistä kirjoitettua oman postaukseni. Niin vähissä tämä blogin käyttö että melkein harmittaa. Toivottavasti teilläkin on ollut hyvä pääsiäinen! Aurinkoista kevään jatkoa koko teidän perheelle! <3

   Poista
 7. Siis en tiiä mutta nuo kuvat sai mut ihan liikuttumaan, voi hyväpäivä :''))<3 jotenkin vaan niin huolettomia, aitoja ja ennenkaikkea täynnä rakkautta <3 Vastauksiasi oli todella mielekästä lukea ja olisin halunnut että kysymyksiä olisi ollut vieläkin lisää :D tosi hienoja vastauksia! Ja oot Tania varmasti hyvä äiti ihanalle nipsulle <3 Hali :**

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi niinkö!? :`) Ihana Emilia <3 Kiva kuulla, että tykkäsit tästä ja oisin mä voinu vastailla kysymyksiin enemmänki, jos niitä ois ollut.:D Oikeastaan oli aika helppo kirjoittaa kasvatuksesta näin ku on valmiit kyssärit ku jos alkasin ihan kylmiltään kirjoittaan.

   Poista
 8. olet varmasti ihan huippuäiti!<3 lempeys ja turvallisuus antaa lapselle hyvän perustan elämään, mutta tottakai niitä tiettyjä rajojakin tulee olla :) poikasi osaa varmasti arvostaa myöhemmin äidintaitojasi <3

  VastaaPoista
 9. Aivan ihastuttavia kuvia, varsinkin tuo viimeinen on niin sydäntä lämmittävä. Ja kuten Emilia sanoi, täynnä rakkautta. Huokuu ihan tänne asti. ♥ Oot varmasti aivan ihana äiti tuolle niin hellyyttävälle ja suloiselle pojulle, vastauksesi ovat ihania:3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parasta kuulla, että rakkaus huokuu sinne ruudun toisellekkin puolelle! Ihana!! <3 Ja kiitos :`)

   Poista
 10. Olet varmasti todella ihana äiti pojallesi! ♥ Rakkautta täynnä koko postaus. :') Tämmöset postaukset on aivan suloisia. Kiitos haasteesta, Tania! ♥ Kiva päästä miettimään itsekin vastauksia noihin kysymyksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos samoin sinne! <3 Mukavaa jos tartut haasteeseen <3 :*

   Poista
 11. Tätä oli todella ihana lukea ja olet varmasti ihan huippuäiti! :) Muutenkin nuo kuvat on jotenkin niin ihanan tunnelmallisia ja sopi upeasti tähän postaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Henna! <3 Minustakin nuo kuvat sopii hyvin tämän tyyliseen postaukseen. Mukavaa, kun jätit kommenttia blogiini <3

   Poista
 12. Ihana teksti, suloiset kuvat. Tuli tuosta viimeisestä lauseesta mieleen, kun tuoksut enemmän hajuvedelle kuin pullalle, niin se hajuveden tuoksu tulee jäämään sun pojalle hyviin muistoihin. Mä muistan, kun pienenä äiti aina suihkautti Shalimar-hajuvettä päälleen juhliin tai tapahtumiin mennessä, ja ihailin aina kuinka hyvälle äiti tuoksuu. Nykyisinkin tulee hyvä fiilis, jos haistaa kyseisen hajuveden tuulahduksen vaikka kaupungilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, no aivan totta!! Oon joskus miettinytkin tuota samaa, että varmasti jää tuoksut mieleen :) Sillä jäähän ne itsellekkin.. oikeastaan mulla on aika tarkka "tuoksumuisti" ja saattaa ihan ihme tuoksuista tulla semmosia flaspäkkejä :) Ihana miten sullakin jäänyt äitisi hajuvesi muistiin <3 Kiitos! <3

   Poista
 13. Kiitos haasteesta, paneudun siihen lähipäivinä hiukan paremmin! :) Minusta sie kuulostat ihanalta äidiltä, jotenkin seesteinen ja varma olo tuli näistä vastauksista. Ja kuvat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ihanasti sanottu! Mukavaa jos tartut haasteeseen, sillä ehdottomasti haluan lukea sun vastaukset!! Kiitos <3

   Poista
 14. Heippa!

  Sinulle olisi pieni haaste blogissani ;)

  VastaaPoista
 15. Oi, että miten herkkiä ja kauniita kuvia. <3 Tekstinkin luin, ihania vastauksia Tania!!

  VastaaPoista
 16. Aww miten herkät ja rakkauden täyteiset kuvat jotka huokuvat lämpöä ja onnellisuutta! Tuli tippa linssiin♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oii ihana kuulla, että ihan herkistyit! <3 Kiitos paljon Jenna! Piristit :*

   Poista
 17. Niin ihanat kuvat että apua! <3 Sun kirjoituksista huokuu kerta toisensa jälkeen sellainen lämpö ja onnellisuus. Ihana sinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oli kyllä jotenkin ihan mahtava kuulla, että tekstejä lukiessa sinulle tulee tuollainen fiilis!! Vau!! Nöyrä kiitos sinulle Heidi. Kyllä tekee mieli taas kirjoitella <3

   Poista
 18. Oi, ihania kuvia ja kuulostat kyllä hyvältä äidiltä :) määrätietoiselta, mutta sopivan rennolta. Sitten kun itsellä on lasten hankinta ajankohtainen aihe, suurin ongelma mulla tulee varmaan olemaan se hellittäminen ja se, ettei kaikki vaan sitten menekään niinkuin on suunnitellut. Mun tarvitsee varmasti oppia aika paljon joustavammaksi vielä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen et tuo tulee vastaan aika monella, koska vauvat ja lapsetkin on niin erilaisia :) Lapsen tarpeet huomioiva kasvatus on musta silti se tärkein pointti. Kiitos sinulle ihanasta kommentista!! <3

   Poista
 19. Kiva kun toteutti tämän näin nopeasti! Vaikutat niin ihanalta äidiltä ja sitä varmasti oletkin <3 vitsi mikä söpöläinen poju on :)

  VastaaPoista

Kiitos sinulle kommentista!