27.7.2014

Voiko ihminen olla liian kiltti?

Onko sinulla luontainen tarve huolehtia muista ja tuntuuko, että ihmiset pyytävät usein juuri sinun apuasi? Ajatteletko aina muiden parasta? Teetkö muiden puolesta hyviä tekoja? Kutsutaanko sinua usein kiltiksi?

DSC_5539

Minulle sanasta kiltti tulee ensimmäisenä mieleen hyväntahtoinen muista huolta pitävä miellyttävä ihminen, joka tahtoo kaikille hyvää, mutta jäinkin miettimään ajatteleeko osa kiltit helposti höynäytettäviksi hyväuskoisiksi hölmöiksi, joita on helppo käyttää hyväksi? Olette varmaan kuulleet joidenkin harmittelevan omaa hyväsydämmisyyttään saamatta koskaan mitään itselleen tai huomaattekin itse auttavanne aina muita, mutta juuri silloin, kun sinulle apu olisi tarpeen -sitä ei tunnu tulevan mistään suunnalta. Oletteko kuullut kiltin tytön syndroomasta, jolloin henkilö kokee saavansa hyväksynnän vain ja ainoastaan olemalla kiltti. Mistä kiltteydessä on loppujen lopuksi kysymys ja tarvitseeko muiden hyväksyntää ansaita tällä tavoin? Mun mielestä aidosti kiltti ihminen on äärettömän fiksu, koska se mitä teemme toisillemme, teemme myös itsellemme. Kiltteydellä on kuitenkin monet kasvot ja sitä pitäisi osata käyttää harkiten.

DSC_5537 DSC_5559 DSC_5556

Ajattelin aijemmin, että haluaisin oppia olemaan vähemmän kiltti ja sitten mietin mitä tämä käytännössä tarkoittaisi? Ensin ajattelin, että olemalla vähemmän kiltti uskaltaisin sanoa aina mieltä painavat asiat ja että huomioisin omia tarpeita enempi, enkä antaisi toisen tahtoa automaattisesti periksi suostumalla kaikkeen. Toki on olemassa ajatuksia ja asioita, jolloin on parempi pitää mölyt mahassa, mutta luulin kiltteyden olevan jopa negatiivista. Samoin, niinkuin ajattelin herkkyydestä.

Toisinaan tuntuu, että kilttejä pidetään sellaisina jotka uhraavat kaiken toisten puolesta ja antavat toiselle osapuolelle mahdollisuuden käyttää hyvyyttään väärin. Pikku lapset on hyviä esimerkkejä siitä, kuinka he koittavat vedota vanhempien tunteisiin saadessaan jonkun tahtonsa periksi, vaikkei se pitkällä tähtäimellä, tai lyhyelläkään olisi lapsen edun mukaista. Hoksaatteko pointin? On olemassa vääränlaistakin kiltteyttä, joka ei loppujen lopuksi palvele ketään. Samoin osa ratsastaa kiltteydellä, mutta kyydissä on oikeasti maireutta, mielistelyä, makeilua ja mitä näitä nyt on jotka kuvaavat elävästi, kuinka hyvyyteen voi naamioitua.

Oikeastaan voisi sanoa, että liiallinen kiltteys missä omat tunteet jää toissijaiseksi onkin pikkuisen naiivia, sillä toisen auttaminen pitäisi tuntua päällisin puolin aina hyvältä eikä vastenmieliseltä. Niin en tiedä sitten. Ehkä hyväksikäyttöön ja alistumiseen tyytyessä ei enää olekaan kyse ihmisen kiltteydestä, vaan jostain muusta. Ja minkälainen on ihminen, joka huomatessaan toisessa kiltin ominaisuuden näkee ihmisessä heti pelinappulan. Ja kumpi silloin on loppujen lopuksi tyhmä? Kiltti ihminen vai se, joka käyttää kilttiä hyväkseen?

DSC_5518 DSC_5562 DSC_5516

Sitten mulla syttyi lamppu, että eihän se oikeasti niin voi mennä, että olemalla kiltti muita kohtaan sulkisi kokonaan pois sen, ettei voisi olla samalla kiltti ja hyvä myös itselleenkin. Tekemällä hyviä tekoja ihmisestä tulee koko ajan parempi ja maailmasta ihanempi paikka elää, mutta voimme samalla oppia oikeanlaista jämäkkyyttä ja antaa tilaa itsellemme. Luottaa, että läheiset ovat tarpeeksi vahvoja ymmärtämään sen, ettei voimavarat riitä aina ihan kaikkeen.

Tarkemmin pyöriteltyäni asiaa haluaisin, että aidosti, toistan aidosti -ei mielistellen kiltti ihminen olisi ylpeä omasta itsestään, koska hyväntahtoisia ja ymmärtäväisiä ihmisiä ei voi olla liikaa. Ei taatusti! Minun mielestä se on jopa fksun ihmisen merkki. Törmäsin aikaisemmin jossain ajatukseen josta sainkin inspiraation puhua koko aiheesta; jos ihmisenkin voisi julistaa rauhoitetuksi olennoksi, niin jumatsuukka ehdottomasti toivoisimme, että kansa rauhoittaisi kiltit ihmiset, koska yksinkertaisesti tarvitemme heitä. Ihana ajatus, eikö?

uu

On kilttiä ajatella, että jokaisella ihmisellä on oikeus siihen omaan juttuun minkä kokee tärkeäksi. Olipa se sitten koira-harrastus, eläimien parissa työskentely, muiden auttaminen, intohimo vaatteisiin ja muotiin, kirjoittaminen, lasten kasvatus, tai vaikkapa kalastus. Voisimmeko pyrkiä kohtaamaan ihmiset niinkuin he toivovat? Olisimme ystävällisiä ja kilttejä jopa niille, jotka sitä ei aina omalla käytöksellään ansaitsisi ja katsoisimme mitä tapahtuu? Ei ole kovinkaa kauaa, kun menimme mieheni kanssa erääseen porukkaan, jossa kaikki olivat entuudestaan tuttuja paitsi eräs rouva. Mieheni kävi jo seurueessa juttelemassa ennen minua ja manasi kyseisen rouvan miten epäystävällinen hän oli, sillä heti, kun mieheni oli istunut pöytään, rouva oli kääntänyt päänsä pois päin ja ollut vaan hiljaa. Menimme poikani kanssa perässä ja sama reagtio toistui; rouva katsoi minua päästä varpaisiin, tuhahti ja käänsi päänsä pois ja saattoipa vähän pyöritellä silmiäänkin. Minä sen sijaan menin rouvan lähellä, hymyilin ja ojensin käteni esitelläkseni meidät. Ja tiedättekö mitä tapahtui? Rouva osottautui tosi puheliaaksi ja mukavaksi. Luulen, että hän vain halusi tulla huomioiduksi, mutta ei osannut ilmaista asiaa niin, että häntä olisi ymmärretty.

Lapset suorastaan kerjäävät huomiota, mutta ei pidä unohtaa, että jokainen meistä aikuisistakin haluaa tulla nähdyksi. Sellaisia me ihmiset olemme. Loppujen lopuksi niin erilaisia, mutta aina meitä jokin yhdistää. He jotka saa hyvyyttä ja ystävällisyyttä osakseen, osaavat antaa sitä joskus muillekkin. Niin lapset, kuin aikuisetkin. Jos eivät, niin se jos mikä on tyhmää. Entäs minä sitten? En lähelläkkään täydellinen, vaan tosi keskeneräinen ja voin vaan yrittää tehdä parhaani. Ja se riittää. Kyllä ihmisen kannattaa olla kiltti. Kiltti, mutta jämäkkä.

Onko siellä ruudun toiselle puolella kilttejä ihmisiä? Veikkaan, että on. Ajatuksia?

Kuvat / Nana

25 kommenttia :

 1. Oioi sinussa piilee melkoinen kirjoittajan taito. Sinun pitäs kirjottaa kohta joku kirja!! Puhut niin hyivstä asioista aina, mitä jokaisen on hyvä pohtia ja miettiä :)

  Kerron vähän omia ajatuksia ja kokemuksia kiltteydestä.. nimittäin täälläkin on yksi kiltti tyttö, joka ei koskaan halunnut esim kouluaikoina tehdä mitään vastoin sääntöjä, monet kaverit halusivat lintsata tai tehdä jotain muuta typerää. mut mie olin aina se joka sanoi ettei tämä ole oikein.

  Nykyään myös työelämässäkin olen aina se joka kyllä suostuu jos kysytään auttamaan tai tekemään jotain :) Koska uskon siihen, että jos minä olen mukava ja joustava esim työvuoroissa, niin tulevaisuudessa kun minä itse tarvisin joustoa, niin minua myös autetaan asian suhteen :) Olen myös lähipiirissä/kaveripiirissä semmoinen pienimuotoinen terapeutti joka mielellään auttaa ja kuuntelee ja neuvoo parhaansa mukaan! En ikinä tahdo olla kenellekkään ilkeä tai inhottava. Pyrin aina olemaan asiallinen, ja tahdon ratkaista ongelmatilanteet heti.

  Mukavaa päivää ihana Tania<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua miten ihanasti sanottu Paula! Awwwww, olet kiltti! <3 <3 Pitäs ensin keksiä kirjalle joku hyvä aihe ja sitten paneutua siihen..hmmm, ehkä mä näin aluks ainakin kirjoittelen tänne blogiin! Kiitti kuitenki vinkistä :D

   Nuo sinun kuvailemat asiat miten toimit on kyllä puhtaasti hyväsydämisyyttä ja kiltteyttä. Niin sen pitää ollakkin! :) Ja tuo kuulostaa vieläpä rohkealta toiminnalta, ettet ole alentunut ryhmän painostukseen, vaan olet tehnyt niinkuin itse parhaaksi näet ja toiminut oikeudenmukaisesti. Ihailen juuri sinun kaltaisia ihmisiä <3 Oli kiva lukea sinun tapaasi olla kiltti. Ihana olet ja kiitos kommentista:)

   Poista
 2. Mulle monesti santotaan että oon liian kiltti, oon joskus kirjoittanu tästä blogiinikin jokunen aika sitten. Esim. Liiallisella kiltteydellä oon joutunut moniin vaarallisiin tilanteisiin, sillä haluan uskoa kaikesta hyvää. Näin ollen mun on vaikea huomata niitä tilanteita jolloin kiltteys menee tavallaan liian pitkälle. Monesti todella kiltit ihmiset on myös jollain tapaa sinisilmäsiä, ainakin omalla kohdalla on näin. Toisaalta taas kuitenkin osaan ja pystyn sanomaan ja tuoda oman mielipiteeni asioihin enkä jää vaan nyökyttämään toisten mielipiteiden mukaan. En kyllä tiedä saiko tästä mitään selkoa :D mutta taas jälleen Tania toit kirjoituksellasi esiin tosi tärkeitä juttuja ♡ oon paulan kanssa samaa mieltä, että sun täytyis oikeasti kirjoittaa joku kirja. Osaat kirjoittaa niin hyvin omia ajatuksia sanoiksi :) ihailen tuota taitoa ihan suunnattomasti ♡ jatka samaan malliin :) toivottavasti nähtäisiin pian :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni luinkin siitä, että olet joutunut hankaliin tilanteisiin juurikin sen kiltteyden vuoksi. Tuo on minusta niin julmaa miten ihmiset "käyttää" väärin kilttiä ihmistä jolla on suuri sydän Olisi joskus kiva kuulla asiasta enempi:)

   En kuitenkaan toivoisi, että menettäisit uskon hyviin ihmisiin kokemuksiesi takia. Mun käsitys on edelleen, että ihminen on kuitenkin hyvä olento ja haluan uskoa kaikista hyvää, vaikka täytyy myöntää, että mullakin kiltteys on mennyt monet kerrat liian pitkälle, jolloin olen joutunut ikäviin tilanteisiin tai kärsimään :( Joten ymmärrän sinua ja todellakin sain selkoa sun tekstistä.

   Heh, laitetaampa tuo kirja-juttu harkintaan!! :D Ootte te ihania! <3 Ja kiitos mielettömästi kommentista ja toivon myös, että nähtäis piakkoin <3

   Poista
 3. Minäkin miellän itseni tietyllä tavalla kiltiksi ihmiseksi. Ainakin ennen yritin liikaa miellyttää lähimmäisiäni, mutta nykyään osaan myös sanoa ei. Omat voimavarat ei vaan riitä kaikkeen eikä tarvitsekkaan ja jos joku ei sitä ymmärrä, on syytä miettiä onko tämä henkilö oman ajan arvoinen.

  Ihana esimerkki ikävästä rouvashenkilöstä, joka olikin tyystin erilainen mitä ensivaikutelma antoi ymmärtää pelkästään siksi, että sinä käyttäydyit niinkuin toivoisit muidenkin käyttäytyvän sinua kohtaan! :)

  Komppaan edellistä, kirjoitat todella hyvin aiheesta kuin aiheesta, nämä syvälliset kirjoitukset antavat ajattelun aihetta, kiitos jälleen Tania! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa olet niin oikeassa, että semmoset ihmiset jotka eivät kunnioita toisen tapaa olla, tai jos toinen haluaa jostain jutusta kieltäytyä -edes joskus ja sitä ei ymmärretä, niin sellaiset jääköön. Kyllä ihminen voi olla kiltti ja haluta muille hyvää ilma, että siitä ottaisi taakkaa itselleen. Kiva kuulla, että olet löytänyt omat rajasi ja kultaisen keskitien, jonne kuuluu myös "ei" sana :)

   Heh, ja se rouva oli kyllä itse aurinko pienen ystävällisen eleen jälkeen :DD Hei, muuten pakko sanoa, että mun unissa te muutitte tuohon meidän alakertaan. hih XD Kiitos kommentista Maaria! Ihana olet! <3

   Poista
 4. Oi, olipa taas hyvä kirjoitus! Sinä se osaat pukea ajatukset niin hyvin sanoiksi. Minä olen ollut liian kiltti. Siis sillä tavoin, että olen laittanut aina muiden tarpeet omien tarpeiden edelle ja unohtanut itseni. Olen joutunut sullomaan paljon tunteita sisälleni. Ja minulla se on kapeuttanut elämää.

  Nyt olen jo jonkin aikaa yrittänyt opetella toisenlaista lähestymistapaa. Lähestymistapaa, jossa olen kiltti ja armollinen myös itselleni enkä vain muille. Mutta hyväntahtoinen myös muita kohtaan.

  Kiitos taas jälleen kerran ajatuksia antaneesta kirjoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla, että teksti herättää ajatuksia. Mulle tulee olo, että olen onnistunut, koska niin sen haluan olevankin. Luulen, että tuo on kilttien ihmisten vitsaus, eli autetaan, kuunnellaan muita ja muiden tarpeita, tehdään kaikki toisten parhaaksi jolloin omalle itselle ei jääkkään enää aikaa, jolloin ne omat tarpeet unohtuu kokonaan tai jää toissijaiseksi...:( Oon iloinen, kun kirjoitit miten olet oppinut olemaan kiltti ja armollisempi itsellesi. Olet menossa oikeaan suntaan!! :) Kiitos itsellesi kommentista ja haleja paljon sinne Heli <3

   Poista
 5. voi Tania, osaat aina pukea niin hyvin sanoiksi kaikki tällaiset asiat<3 miutakin on joskus sanottu kiltiksi, mutta iän myötä olen juurikin oppinut myös ilmaisemaan oman mielipiteeni, vaikkei se kaikkia aina miellyttäisikään. Silti tahdon myös ajatella kaikista jotakin hyvää ja auttaa muita parhaani mukaan, koska ajattelen sen niin, että miusta olisi myös ihanaa jos muut tekisivät niin miulle :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiltteydessä ja hyväntahtoisuudessa ehkä ihaninta on juuri se, että ne hyvät teot tulee ihan varmasti vastaan enemmin tai myöhemmin. Sinulla kuulostaa olevan hyvä suhde oman kiltin puolesi kanssa ja se on mukava kuulla! Kiitos ihana Tuuli kommentista! <3

   Poista
 6. Löysin tänään tänne sun blogiisi ja on kyllä pakko sanoa että teit muhun vaikutuksen, joten liityin lukijaksi! ♥
  Tosi hyvin oot kirjoittanut! Mäkin olen välillä liian kiltti. Haluun aina kuulla ensimmäisenä mitä muille kuuluu ja iloitsen ystävien puolesta. Välillä se kiltteys kuitenkin käy taakaksi, kun on melkein aina se joka kuuntelee.
  Lisäksi olen töissä kaupassa joten ystävällisyys on ihan ehdoton piirre jota vaaditaan, kuitenkin vaikka kuinka yrittää hymyillä ja olla iloinen niin tulee niitä negatiivisia asiakkaita. Koitan jokatapauksessa ymmärtää ilkeitäkin asiakkaita ja asettua heidän asemaansa.
  Sitä vaan yrittää antaa muille sitä mitä itse myös tahtoisi ja pitää sulkea mielestään ne ikävät asiat.

  Jatka samaan malliin! :)

  Terkuin Jenny (http://mylifestyleanddreams.blogspot.fi/)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, mahtavaa saada sinut remmiin Jenny! Käyn tutkimusmatkalla sinun blogissasi mahdollisimman pian! :)

   Ja kuulostaapa tutulta, sillä toisinaan tuntuu, että kuuntelen suunnilleen joidenkin elämänkertaa ja havahdun tilanteen jälkeen, ettei toinen osapuoli tiedä minusta mitään :D Pitkällä tähtäimellä se on tosi kuormittavaa; olla pelkkänä korvana, ainakin vapaa-ajalla. Asiakaspalvelussa pitää todellakin olla ystävällinen. Kohteliaisuus ja hymyileminen on piirre mitä hirmuisesti arvostan, jos asioin kaupassa. :) Kiitos sinulle kommentista Jenny ja kiva kuulla, että tykkäät! <3

   Poista
 7. Onko sinulla luontainen tarve huolehtia muista ja tuntuuko, että ihmiset pyytävät usein juuri sinun apuasi? -Kyllä!
  Ajatteletko aina muiden parasta? -Useimmiten.
  Teetkö muiden puolesta hyviä tekoja? -Kyllä
  Kutsutaanko sinua usein kiltiksi? -Liiankin kiltiksi... Monet nykyään ex-luokkalaiset ovat minulle sanoneet, että ovat ihan tarkoituksella käyttäneet minun kiltteyttäni hyväkseen (monissakin asioissa). Eihän tämä ollut kivaa kuultavaa, ja olin mieli maassa tämän asian takia jonkinkin aikaa mutta toisaalta nykyään olen tyytyväinen hyväsydämisyyteeni :3

  Kirjoitat aivan huippuhyvää tekstiä, blogisi on muutenkin ihana!! Jään mielenkiinnolla seurailemaan :3
  http://dailyxdreamer.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ei voi olla totta miten törkeetä ja vieläpä myönsivät :( Just tuommonen mua risoo niin paljon. Hyvä, ettei se ole kuitenkaan muuttanut sinua ja suurta sydäntäsi. Olet ihana sellaisena, kuin olet ja muista käyttää hyväsydämisyyttä harkiten. Niiden kanssa jotka sen ansaitsevat <3 Kiitos kovasti kommentista Viivi <3 <3

   Poista
 8. Ja jälleen kerran niin täysillä kolahtavaa tekstiä, oot huippu kirjoittamaan! ♥
  Mua on sanottu kiltiksi ja ajoittain myös mua itseeni vähän pännii, kuinka kiltti oon.. Sillä useimmiten laitan muut itseni edelle, ja juurikin aattelen niin, että kunhan ne on tyytyväisiä, niin kaikki on hyvin. Tiedän, että pitäis ajatella myös itseensä, mutta kun.. äh. Mulla on myös aika suuri välttely kaikkeen konfliktiin ja riitaan, ja ehkä siitäkin syystä oon joissain tilanteissa mieluummin hiljaa ja pidän omat eriävät mielipiteet itselläni. Toki osaan ilmaista omat mielipiteet noin niinkuin yleensä, enkä juokse muiden ajatusten mukana, mutta joskus vaan huomaan että ois helpompi olla sanomatta mitään.. Oon yrittänyt oppia tästä liiasta kiltteydestä pois, sillä eihän se ihan "tervettä" mua itseeni kohtaan ole, mutta ehkä tässä pikkuhiljaa sekin liika kiltteys ja alistuneisuus siirtyisi syrjään. :) Kiitos kuitenkin tästä tekstistä, laittoi taas miettimään näitä asioita.. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kuinka ihana kuulla Pauliina! <3 Toivottavasti suuntana olisi oikeanlainen kiltteys itseäsi ja läheisiä kohtaa jolloin et kuormittuisi liikaa ja näin ollen muistaisit ne omatkin tarpeet. Sitä yritin juuri tällä tekstillä kertoa; voi olla kiltti ilman, että se sulkisi pois oman hyvinvoinnin. Helpommin kyllä sanottu, kuin tehty :D Kyllä ne muutkin ihmiset on varmasti vahvoja kohtaamaan pettymyksiäkin, jos ei ite aina kaikkeen suostu :) Kiva myös, että teksti sai ajatukset laukkaamaan. Kiitos <3

   Poista
 9. Upeaa tekstiä ja aivan täyttä asiaa! Itseäni aihe koskettaa, koska täälläkin on yksi kiltti tyttö. Olen kuullut useastikin monelta taholta olevani turhankin kiltti ja sinisilmäinen. Olen juuri sellaista tyyppiä, joka haluaa miellyttää muita ja tehdä hyvää. Alistun helposti muiden toiveisiin enkä uhraa omilleni ehkä niin paljon kuin olisi hyvää. Vastaansanominen tai kieltäytyminen on aina ollut todella hankalaa, mutta viimeisen parin vuoden aikana olen oppinut löytämään itsestäni ihmisen, joka uskaltaa kieltäytyä, panna vastaan ja sanoa oman mielipiteensä. Siitä olen ylpeä. Sen olen vanhemmiltani oppinut, että itselle tärkeistä asioista täytyy muistaa pitää kiinni, eikä uhrata niitä jonkin toiselle tärkeän asian takia. Tokihan kompromisseja joutuu elämässä tekemään, mutta ripaus inhimillistä ja tervettä itsekkyyttä ei ole pahitteeksi. Ei kannata elää miettien, mitä muut tahtoisivat vaan niin, että pitää päämääränään juuri niitä itselleen tärkeitä asioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helka! <3 Ihan parasta kuulla, että olet vuosien varrella oppinut kieltäytymään ja ilmaisemaan omat mielipiteet ja tarpeet!! Tärkeitä neuvoja olet myös vanhemmiltasi saanut. Kilttejä ja hyväsydämisiä ihmisiä pitää arvostaa ja musta on niin inhottavaa miten jotkut kehtaakin käyttää toisen hyvyyttä väärin. Julmaa sanoisinko. Inhimillisyys on kyllä ihana ja kaunis sana kaikkinensa. Kiitos vielä kommentista, oli kiva lukea sinun kokemuksia kiltteydestäsi.

   Poista
 10. Hei, toinen oululainen! :) Että mää ihastuin sun blogiin kun klikkasin tänne, mahtavan selkeä ulkoasu ja teksteissä on oikeasti sisältöä <3__<3 Harvinaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Veera ja tervetuloa blogiini!! Huippua, että tykästyit ja samat sanat voin sanoa myös sinun blogistasi!! :)) <3 Tervetuloa myös Oululaiset bloggaajat facebook-ryhmään!

   Poista
  2. Oi, kiitos kutsusta! Menenpäs heti liittymään, kuulostaa kivalta! ^^

   Poista

Kiitos sinulle kommentista!