31.3.2014

Koti

MITÄ SANA KOTI TARKOITTAA? Siistejä, kauniita ja harmoonisia huoneita jotka ovat värimaailmaltaan yhteensopivia jossa kaikki puitteet keksittyy materiaan ja sana pöly on joku hyvin kaukainen asia. Vai tarkoittaako se rauhallista, turvallista paikkaa jossa elämisen jäljet näkyvät? Sana koti on paljon muutakin, kuin pelkkää sisustusta ja se on itse asiassa yksi tärkeimmistä paikoista missä ihminen viettää aikaansa ja sen tulisi olla sellainen missä on hyvä olla. Tervetuloa siis kurkkaamaan meidän kotia. Home is where the heart is.DSC_8354 DSC_8359 DSC_8282 Mulla on kutkuttanut jo pitkään tehdä kotipostausta, mutta jotenkin se on sitten jäänyt ja olen miettinyt josko sen aika vihdoin olisi. Räspin muutamia paloja kodistamme näin ens alkuun ja niinkuin kuvista näkyy suosin aika neurtaaleja sävyjä ja värejä ei näy kovinkaan paljoa. Kevään kunniaksi mulla tekis mieli ottaa sisustukseen joku väri mukaan, mutten ole osannut päättää mikä se voisi olla? Ehkä turkoosi tai vihreä? Olen ihan armottoman huono värien käyttäjä muutenkin niinkuin olen muutaman kerran blogissani maininnut, enkä oikeen tiedä mistä voisi johtua. Ajattelin kuitenkin tehdä asiaan parannuksen ennekuin mun mielikin muuttuu värittömäksi.

Sisustuksessa suosin aika paljon tällä hetkellä valkoista, harmaata ja hopeaa. Olisin muuten varmasti vielä ahkerampi sisustamaan, mutta jotenkin into siihen on lopahtanut. Olisi niin mukava, jos asuittas omassa (pankin) asunnossa, niin oman kodin saisi sisustaa mielensä mukaan tietäen, ettei huonekaluja tarvitsisi lähteä roudaamaan enää mihinkään toiseen asuntoon vaan ne pysyisi siinä niin kauan, kunnes haluttais korkeintaa muuttaa järjestystä. Muutossa kalusteet muutenkin tahtoo kärsiä ja kolhiintua joten nykyiset välttää ihan hyvin. Tykkään aika pelkistetystä lookista ja en oikeen diggaile ylimääräisestä krääsästä ympärillä. Siispä mulla tulee nykyisin tosi harvon ostettua mitään koriste-esineitä tai muutakaan. Tällä hetkellä itse asiassa pohdin kuinka pääsisin eroon ylimääräisestä tavarasta. Ehkä voisin hankkia sen kirppispöydän tai jotain. DSC_8444 DSC_8421 DSC_8454 DSC_8377 DSC_8384 DSC_7249 DSC_8484 Ihmisen silmä haukeutuu kaikkeen kauniiseen ja se mikä miellyttää omaa silmää voikin näyttää toisesta ihan eriltä. Mua myös kiinnostaa paljon miten eri ihmiset asuu ja huoltavat kotiaan. Aina pitäisi vähän siivota ennenkuin vieraat tulevat, mutta miksi asunto ei voisi olla niinkuin on vieraista huolimatta? Siksi, kun koti edustaa meitä! Itse alan automaattisesti siivoilemaan ja järjestelmään tavaroita, jos joku on tulossa kylään. Huvittavaa, vaikka kerran viikossa tehdään kuitenkin kunnon siivous. Voisin opetella relaamaan.

Kaikille koti ei välttämättä tarkoita samaa asiaa ja koti voi löytyä muualtakin, kuin sieltä missä tavarat ovat. Sana koti mielletään monesti paikaksi jossa ihminen asuu ja jonne voi mennä milloin haluaa ja iltaisin väsyynenä painaa pään tyynyyn. Koti on turvapaikka ja useimmiten asia näin onkin. Koti voisi olla samalla osa ihmistä jossa näkyy seinien sisällä asuvien ihmisten elämä ja kiinnostuksen kohteet. Minä voin sanoa, että minulla on ainakin kaksi kotia. Oletteko koskaan miettinyt kodin merkitystä lapsen näkökulmasta? Koti on lapselle ensimmäinen luokkahuone ja oikeasti aika tärkeä paikka. Tai siis tärkein! Koti -jonne aina palataan vaikka käydäänkin reissuissa tai kyläilemässä. Se tuo turvaa, sillä on helpottavaa tietää, että aina on joku pysyvä paikka minne mennä. Ei ole varmaan ihan hullua sanoa, että koti on osa ihmisen identiteettiä? Kaikilla meillä on varmasti lapsuudenkoti tai paikka jossa vietimme suurimman osan lapsuuden kokemuksista ja sinne liittyy paljon muistoja. Minulla ainakin. Mainitsin joskus, että itse olen elämäni aikana kerinnyt asua usealla eri paikkakunnalla ja jopa 18 eri osoitteessa. Karkeasti laskettuna ikääni nähden olen asunnut yhdessä paikassa korkeintaan 1,5 vuotta. Kouluikäisenä vaihdoin kouluakin 3 kertaa. Nämä kaikki on kuitenkin vaikuttanut siihen millainen olen tänä päivänä. Yksi paikka on kuitenkin aina pysynyt ja se on lapsuudenkotini. Koti -jossa oma ranta ja uimapaikka olivat lähellä ja lehmät kesäisin laitumella. Siellä isäni teki pellolla heinää ja minä etsin sisiliskoja ladosta. Nyt navetta on tyhjillään, samoin heinäladot, mutta sieltä löytyy toinen kotini ja ranta jonne vien poikani ensi kesänä uimaan. Kyllä ukki on hyvillään.
Talo elää tavallaan ja vieraat kulkee ajallaan. Mitä sana koti teille tarkoittaa ja mitä se edustaa?DSC_8257

19 kommenttia :

 1. Ai että miten kaunis koti teillä on!<3 Tuo kristallilamppu on niiiin ihana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Tykkään tuosta ristallilampusta itsekkin tosi paljon:)

   Poista
 2. Olen sun kanssa niin samaa mieltä näistä kotiasioista! Koti on ensisijaisesti niiden henkilöiden (ja mahdollisesti lemmikkien) näköinen, jotka siellä asuvat. Ei sitä muita varten tarvitse laittaa. Mulla on vähän se vika, että siivoan koko ajan. En saa rauhaa, jos jossain lojuu leivänmuruja, vaatteita hujanhajan jne. Äiti joskus huomauttikin mulle, ettei kotona tarvitse olla kuin leikkaussalissa, yhtä steriiliä. Mies tykkää olla kotosalla rennosti ja kun on noita kissojakin, olen vähän joutunut hölläämään näitä standardeja :) Ja se on tehnyt ihan hyvää.
  Kuulosti niin tutulta tuo mitä kirjoitit vuokra-asumisesta ja siitä, ettei silloin oikein hotsita sisustaa. Mulla oli ihan sama juttu kun asuttiin vuokralla, ei sinne viitsinyt sitä omaa kädenjälkeä laitella. Nyt kun ollaan ikiomissa nurkissa sisustaminen kiinnostaa ihan toisella tavalla.
  Virkistävää alkanutta viikkoa sulle, Tania! Huomenna on jo huhtikuu, jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvin tutulta. Minäkin kuljen täällä aina luutu kädessä ja tällä hetkellä se on pinkin värinen! <3 Mutta niinkuin sanoit niin koti on omistajansa näköinen missä näkyy myös elämisen jäljet. (kaikkien niiden ketkä siellä asuu)

   Hahhah vähän mä naurahdin tuolle leikkaussali jutulle :DD Munkin äiti kerran mietiskeli mikä neuroosi mulla on, sillä kämppä kiiltää aina, kun se käy kylässä. Toisinaan se pyyhkäisee tahalleen mun hyllyjä sormella jääkö siihen pölyä :D Oon määki nykyään ehkä vähän rennompi noissa siivousjutuissa ja joudun hölläilemään myös varsinkin tuon minimiehen takia. On se kuitenkin ihan mukava itsellekkin, kun ei kaikki oo ihan hujan hajan:)

   Voi kun ois niin ihana se oma asunto. Vähä mää oon kade kaikille joilla se on. Ehkäpä määkin pääsen joskus laittelemaan ikiomaa kotia. <3 :) Oikein ihanaa viikkoa myös sinne. Kiitos mukavasta kommentista! :) <3

   Poista
 3. Hieno koti :) joo kannattaa valita jokin väri, miten olisi mintunvihreä tai turkoosi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! :) Joo, mintunvihreä kuulostas kyllä oikein hyvältä ja herkulliselta väriltä. Pitääpä käydä vähän katteleen mitä ois valikoimissa.

   Poista
 4. Kaunis koti teillä, tyylikäs, hillitty mutta kuitenkin kodikas ja kutsuvan näköinen! :) Myös me asumme vielä vuokralla, omakotitalo olisi haaveissa. Ehkä joku kaunis päivä :)

  Meidän kotimme oli pitkään kaukana omasta maustamme. Entinen asukas jätti pari isoa huonekalua tänne, jotka eivät olleet yhtään mieleemme. Lisäksi tapetit oli ihan miten sattuu ja lattiaa kaunisti muovimatto. Viimein viime syksynä saimme rempattua tämän meidän näköiseksi: seinät maalattiin valkoiseksi ja lattiaan laitettiin tumma laminaatti. Myös kalusteet ovat yhtenäiset. Tykkään nykyisestä yhdistelmästä, jossa tummat kalusteet ja lattiat kohtaavat vaaleat seinät ja sisustusesineet. En ole mikään tavaroiden hamstraaja ja tykkään myös pitää koristeet vähäisinä. Värimaailma on aika neutraali, harmaan ja ruskean eri sävyjä sekä väripilkahduksena vaalean turkoosit verhot. Lapsenhuone on sitten värikkäämpi :) Remontin jälkeen voin hyvillä mielin kutsua pesäämme kodiksi, eikä vain asunnoksi.

  Hyvä teksti jälleen, hyvä huomio miten koti on varsinkin lapsille tärkeä paikka. Tottakai aikuisille myös, mutta lapsuuskoti muokkaa aika paljon ihmistä. On tärkeää että kodista tehdään turvapaikka ja se saa olla sen näköinen, että siellä asutaan myös :) Vaikka puunataankin niin kyllä jokaisen ihmisen ja perheen koti näyttää siltä välillä että kyllä täällä eletään ;) Huomaan jo nyt lapsestani miten koti on tärkeä ja turvallinen paikka, johon on aina hyvä palata reissulta. Vaikka välillä heittäydytäänkin tarhan jälkeen eteisen lattialle huutaamaan, kun olisi ollut kuulemma kivempi jäädä tarhaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa hyvältä, että olette saaneet remontoida sen. Varmasti vaikuttaa nyt kodikkaammalta ja lisää asuinmukavuutta kaikinpuolin:) Sovitteko remontista vuokranantajan kanssa vai miten? Tuntus, että täälläkin pitäis tehdä vaikka mitä, että olisi viihtyisä. Onneksi sisustuksella voi kuitenkin vähän edesauttaa asiaa ja tehdä vuokrakaksiostakin kodin :D Ehkä me tosiaan joku kaunis päivä päästään kumpikin muuttamaan johonkin hienoon taloon! ;)

   Kirjoitat kyllä tosi hyvin ja sinulta on mukava saada aina kommentteja ja vierailla blogissasikin lukemassa sujuvaa tekstiäsi:) Huomaa, että tykkäät kirjoittaa.
   Mun mielestä jokaisen koti saa näyttää siltä kuin näyttää. Pääasia, että siellä asuvat ihmiset viihtyvät ja siellä on hyvä pössis :) <3 Hieno kannanotto, kiitos paljon kommentista ihana <3

   Poista
  2. Niin, ja kiitos asuntomme kehuista. Kunhan vielä saisin jonkun piristävän värin tuonne sekaan niin avot:)))

   Poista
 5. Ihana koti! Tosi ihana värimaailma ja yksityiskohdat, rakastuin. Jotenkin niin rauhallinen, sielu lepää katsoessa:)

  VastaaPoista
 6. Todella kauniin ja harmonisen näköinen sisustus! :) Mäkin viihtyisin tuolla hyvin. Meillä on tällä hetkellä aivan järkyttävän sekaista. Kunhan tästä koneelta lähden, menen ehdottomasti siivoamaan. Ei viikonloppua voi aloittaa sotkun keskeltä. :P

  Milla / millamainen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Kyllähän täällä itsekkin ihan viihtyy kunhan sais vähän väriä mukaan :) No näkisitpä meidän kodin aina silloin, kun en oo kerinnyt siivoomaan :D

   Poista
 7. Pakko kysyä mistä noi olkkarin sisustustyynyt ja se valkoharmaa "lelukori"? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyynyt on kodin ykkösestä ja valkoharmaa lelupussukka askosta :)

   Poista
 8. Mistä olet hankkinut noin kauniit valkoiset verhot olkkariin ? :) onnea uuteen kotiin ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on valmisverhot Jyskistä, mutta minustakin tosi nätit ja ovat tällä hetkellä meidän keittiön verhoina :) Ja kiitos! <3 :))

   Poista

Kiitos sinulle kommentista!